ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Δολοφόνησαν την αυτόχθονα βραβευμένη οικολογο και αγωνίστρια Μπέρτα Κασέρες


Θύμα δολοφονίας στο σπίτι της στην περιοχή Λα Εσπεράνσα της Ονδούρας έπεσε το βράδυ της Πέμπτης η γνωστή αγωνίστρια για ζητήματα περιβάλλοντος και συνιδρυτής του «Συμβουλίου Αυτοχθόνων Λαών της Ονδούρας» (COPINH), Μπέρτα Κασέρες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, η Κασέρες δέχθηκε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες όταν εισέβαλαν στο σπίτι της «δύο έως 11» άγνωστοι «διαρρήκτες» και «ληστές», μία βδομάδα αφότου είχε δεχθεί τις τελευταίες απειλές από την τοπική αστυνομία, τους φρουρούς ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι, αλλά και της εταιρείας που θέλει να φτιάξει το φράγμα  Άγουα Ζάρκα στον ποταμό Ρίο Γκουαλκάρκε. Κατά την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν ελαφρά ο αδελφός της και ένας Μεξικάνος ακτιβιστής.

Η Κασέρες είχε βραβευτεί το 2015 με το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman για το μαχητικό ρόλο της στην καταπολέμηση σχεδίων μεγάλης εταιρείας για τη δημιουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος, καθώς θα στερήσει το νερό από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.




Η οικογένειά της και μέλη του κινήματος COPINH από την πρώτη στιγμή απέρριψαν την εκδοχή των τοπικών αρχών ότι η Κασέρες έπεσε θύμα «ληστών» υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα δολοφονίας εξαιτίας του αγώνα της για το περιβάλλον και τα δικαιώματα της φυλής Λένκα, στην οποία και η ίδια ανήκε.

Ο πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάρντες, εξέφρασε τη λύπη του για το χαμό της Κασέρες διαπιστώνοντας ότι το συμβάν «προκαλεί θρήνο σε όλους τους κατοίκους της χώρας» και διέταξε τη συγκρότηση 12μελούς «επιτροπής ειδικών» που θα διενεργήσουν «άμεση έρευνα» για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δολοφόνων της.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, Βικτόρια Ταούλι Κόρπους, συνέδεσε το θάνατό της με τον αγώνα της για την προστασία των δικαιωμάτων της φυλής Λένκα στα πατρογονικά εδάφη.

Έξω από το νεκροτομείο, όπου μεταφέρθηκε η σορός της Κασέρες, συρρέουν από τα ξημερώματα πλήθη ιθαγενών και άλλων πολιτών και αφήνουν λουλούδια, με τα οποία σχηματίζουν το περίγραμμα του ποταμού Γκουαλκάρκε για τον οποίο αγωνίστηκε.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, καταδίκασε ένα "φρικτό" έγκλημα το οποίο χαρακτήρισε ως "κτύπημα στα ανθρώπινα δικαιώματα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.