ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Η καινοτόμος καλλιέργεια ζωοτροφών που ξεκίνησε στην Ελλάδα από τις αρχές του 2014
εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Λέσβο με επιτυχία, καλύπτοντας με χαμηλό κόστος τη σίτιση για 1.000 πρόβατα χειμώνα-καλοκαίρι! Η επιτυχία του Μεσοτόπου αλλάζει τα δεδομένα για την κτηνοτροφία του νησιού μας και αναμένεται να αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες περιοχές της Λέσβου

Ως «επανάσταση» για τα δεδομένα της Λέσβου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη μονάδα παραγωγής ζωοτροφής άριστης ποιότητας με την εφαρμογή της υδροπονικής μεθόδου, η οποία δίνει ήδη τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή του Μεσοτόπου.
 Πρόκειται για μέθοδο καλλιέργειας σε κλειστούς θαλάμους, όπου παράγεται καθημερινά με χαμηλό κόστος φρέσκο χορτάρι (750 κιλά από κάθε θάλαμο), με το οποίο σιτίζονται κοπάδια
1.000 προβάτων και η δυνατότητα παραγωγής είναι για όλο το χρόνο!
 Το σημαντικό βήμα για την κτηνοτροφία του νησιού μας, σε μια περίοδο που το κόστος για τη σίτιση των κοπαδιών αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου, έγινε από το στέλεχος του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μανώλη Κωνσταντιδέλλη και τον κτηνοτρόφο
 (ο οποίος λειτουργεί οικογενειακό τυροκομείο στην περιοχή), Βασίλη Βασίλα.
Οι δύο θάλαμοι δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντιδέλλη, ο οποίος προσανατολίστηκε στην υδροπονική καλλιέργεια, κάτι που είναι εντελώς νέο για τη Λέσβο στην προσπάθειά του για εξεύρεση λύσης φτηνής και ποιοτικής ζωοτροφής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 Οι δύο θάλαμοι υδροπονικής καλλιέργειας ζωοτροφών εγκαταστάθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά από την παραγωγή τους, καθώς δίνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 1.500 κιλά χορτονομής με κόστος περίπου στα 10 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλό, όταν οι κτηνοτρόφοι για κάθε κιλό τριφύλλι πληρώνουν 30 – 35 λεπτά!
Το σπουδαιότερο ωστόσο όλων είναι πως οι δύο θάλαμοι παράγουν συνεχώς φρέσκο χορτάρι, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν με ζωοτροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

πηγη
http://www.lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.