ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Hugelkultur, μία πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική καλλιέργειας


Hugelkultur είναι ένας γερμανικός όρος μιας καλλιεργητικής τεχνικής που χρησιμοποιείται στην ανατολική κυρίως Ευρώπη για αιώνες. Μεταφράζεται σαν ανάχωμα κουλτούρας, και ουσιαστικά σημαίνει την κατασκευή ανυψωμένων παρτεριών-σαμαριών με την χρήση κορμών , κλαδιών και χορταριών. Χρησιμοποιείται ευρέως σε συστήματα permaculture ανακυκλώνοντας και αξιοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα.

 Αντί να πετάξετε τα κομμένα κλαριά και τα πεσμένα φύλλα από τα δέντρα σας ή το κομμένο γρασίδι σε μπορείτε να τα αξιοποιήσετε φτιάχνοντας ένα σαμαράκι hugelkultur. Μαζί με χαρτιά , κοπριά και κομπόστ μπορείτε να φτιάξετε το κατάλληλο υπόστρωμα για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας.

Τα πλεονεκτήματα ενός κρεβατιού Hugel είναι πολλά: 
 Η σταδιακή αποσύνθεση του ξύλου είναι μια συνεπής πηγή θρεπτικά συστατικά για τα φυτά. Ένα μεγάλο σαμάρι θα μπορούσε να είναι μια σταθερή πηγή θρεπτικών συστατικών για 20 ή και περισσότερα χρόνια αν χρησιμοποιηθούν μόνο σκληρά ξύλα. Το ξύλο κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης του παράγει επίσης θερμότητα η οποία επεκτείνει την καλλιεργητική περίοδο. Αυξάνει τον αερισμό του χώματος, τα κλαδιά δρουν σαν σφουγγάρι. Το βρόχινο νερό αποθηκεύεται και στη συνέχεια απελευθερώνεται σιγά σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν λόγω θερμοκρασίας το χώμα αρχίζει να ξεραίνεται. Μετά το πρώτο έτος δεν χρειάζεται πότισμα εκτός αν υπάρχει παρατεταμένη υγρασία. Συγκρατεί τον άνθρακα στο έδαφος.
 Χρησιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο όλα τα υπολείμματα των δένδρων δημιουργείτε ένα κήπο ο οποίος δεν χρειάζεται συνεχές πότισμα ή λίπανση . Χρησιμοποιείται με καταπληκτικά αποτελέσματα σε κήπους αλλά και σε χωράφια με προβλήματα άρδευσης. Μπορείτε να ξεκινήσετε από μικρότερο σαμάρι και να προσθέτετε περισσότερα κλαριά και χώμα, είναι ιδανικό για καμένες εκτάσεις και την μετατροπή τους σε γόνιμα εδάφη και πάλι, ενώ η δέσμευση του άνθρακα στο χώμα προστατεύει τον πλανήτη από την υπερθέρμανση.
 Έχει γίνει σπορά και φύτεμα. Τα πράσινα φύλλα και το κομμένο χορτάρι είναι πλούσια σε άζωτο υλικά και βοηθούν να ξεκινήσει η διαδικασία της κομποστοποίησης. Επίσης μπορούμε να να χρησιμοποιήσουμε φύκια, άχυρο, ξερά φύλλα, φυλλόχωμα, κλπ. Κατά την διάρκεια της πρώτης χρονιάς το ξύλο και οι μύκητες του ξύλου «τραβούν» πολύ άζωτο , μπορούμε να προσθέτουμε επιπλέον φύλλα ή να φυτεύουμε και φυτά που προσθέτουν άζωτο στο έδαφος όπως όσπρια . Στην συνέχεια το ξύλο θα αποσυντίθεται σιγά σιγά αποδεσμεύοντας το άζωτο απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά στο χώμα.
Ξύλα που λειτουργούν καλύτερα: Σκλήθρα, μήλο, λεύκα, σημύδα, cottonwood, σφενδάμος, δρυς, λεύκες, ιτιές. Επίσης Κερασιά , κέδρος , άρκευθος, πουρνάρι ,ευκάλυπτος, πορτοκαλιά, πεύκο , έλατο ,ρείκι , μουριά Πρέπει να αποφεύγονται η καρυδιά και όλα τα δένδρα με κόκκινους κορμούς. Όσο πιο σκληρό είναι το ξύλο τόσο μεγαλύτερη ζωή θα έχει το σαμάρι που θα φτιάξετε. Ξεκινήστε βάζοντας πάντα τα σκληρά ξύλα στη βάση του σαμαριού και προσθέστε τα πιο μαλακά στην κορυφή.

Τι θα πει Permaculture (Περμακουλτούρα)
Ο όρος Permaculture είναι μια σύνθετη λέξη με τρία σύνθετα: Στα Ελληνικά δεν υπάρχει επίσημη μετάφραση αλλά γίνεται ταυτόχρονη χρήση των παρακάτω συνωνύμων:
Permaculture = Περμακουλτούρα Μόνιμη Καλλιέργεια
Συνεχής Καλλιέργεια Διαρκής Καλλιέργεια
 Αειφόρος Καλλιέργεια = Αεικαλλιέργεια
ορισμος
 «H αεικαλλιέργεια είναι μια οικολογική προσέγγιση σχεδιασμού και υποστήριξης: ανθρώπινων καταυλισμών, τρόπου ζωής, παραγωγικών αγροτικών συστημάτων , τα οποία όλα έχουν την ποικιλία, την σταθερότητα και την ανθεκτικότητα των φυσικών οικοσυστημάτων.»
Η αεικαλλιέργεια δεν περιορίζεται μονάχα στην φυτική και ζωική γεωργία, αλλά επίσης περιλαμβάνει: οργάνωση και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, την χρήση κατάλληλων τεχνολογιών σε συνδυασμό με αειφορικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, την υιοθέτηση ιδεών και φιλοσοφιών οι οποίες νοιάζονται εξίσου για τον άνθρωπο και την γη, όπως είναι το κίνημα του τοπικισμού.
βασίζεται στις τρεις παρακάτω αρχές οι οποίες δεν έχουν κάποια σειρά προτεραιότητας: Φροντίδα για τον Άνθρωπο, Φροντίδα για την Γη, Βάλε όρια στην κατανάλωση, την παραγωγή και κάνε αναδιανομή του πλεονάσματός σου (σπόροι, ρούχα, γνώση, εργασία, χρήμα, γη κλπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.