ΜΠΑΡΑ

topp

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΣ    ελαιογραφια. τρικογλιδης.Ι

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ελλάς Άνωθεν χωρίς όμως την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδος, την Τριχωνίδα !



Χωρίς την μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα, παρουσίασε τον τέταρτο συλλεκτικό της τόμο " Ελλάς Άνωθεν ΛΙΜΝΕΣ - ΠΟΤΑΜΙΑ – ΒΙΟΤΟΠΟΙ " η εφημερίδα το Πρώτο Θέμα.
Γράφτηκε από την Βασιλεία Κοσμά Χατζηστυλιανού
 φωτο spiros gioldasis

 Κάθε Κυριακή η εφημερίδα Πρώτο Θέμα σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίλητος, παρουσιάζει ένα σκληρόδετο συλλεκτικό τόμο με φωτογραφίες της Ελλάδας με το όνομα Ελλάς Ανωθεν. Στον τέταρτο τόμο “ΛΙΜΝΕΣ - ΠΟΤΑΜΙΑ – ΒΙΟΤΟΠΟΙ” ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα παρουσιάζει " ανεπανάληπτες εικόνες από το υδάτινο τοπίο της χώρας μας, που ξεπερνούν κάθε φαντασία" δεν υπάρχουν πουθενά φωτογραφίες από τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας !

 Ο τόμος με τους μοναδικούς θησαυρούς της ελληνικής φύσης, τα ποτάμια και τις λίμνες της χώρας μας, τους εθνικούς δρυμούς, υγρότοπους διεθνούς σημασίας, φυσικά μνημεία, δάση και θαλάσσια πάρκα δεν περιλαμβάνει πουθενά την Τριχωνίδα. Πάλι καλά που έβαλαν την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού αν και η φωτογραφία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτική της ομορφιάς της. 

Μάλιστα στον συγκεκριμένο τόμο μετρήσαμε τις διπλές φωτογραφίες από άλλες λίμνες της χώρας μας όπως η Λίμνη Πλαστήρα, Λίμνη Ιωαννίνων, Λίμνη Ζαραβίνα, Λίμνη Πολυφύτου, Δρακολίμνες του Σμόλικα, Λίμνη Άγρα, Λίμνη Βεγορίτιδα, Μικρή Πρέσπα, Λίμνη Ζάζαρη, Λίμνη Στυμφαλία και 3 φωτογραφίες της Λίμνης Καστοριάς.

Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.
Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5Km και μέγιστο βάθος 58 m. Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα, αφού φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωϊκών ειδών.

 Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η Βίδρα. Η λίμνη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς. Φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος ψαριού, που απαντάται μόνον στην λίμνη Τριχωνίδα είναι και ο Νανογωβιός. Πρόκειται για μικρό ψάρι, το οποίο έχει μήκος κοντά στα πέντε εκατοστά, και ζει στα νερά της παραλίας. Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες

Και επειδή φαίνεται δεν μπόρεσαν να τραβήξουν καμία φωτογραφία της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας, να παρουσιάσουμε εμείς μερικές φωτογραφίες της και να πούμε μερικά λόγια για την πανεμορφη αυτή λίμνη.









Γράφτηκε από την Βασιλεία Κοσμά Χατζηστυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.